Čočková polévka s klobásou
150 g čočky, 200 g klobásy, 1 cibule, 40 g tuku, 50 g hladké mouky, česnek, sůl, mletý pepř, masox, pažitka, asi 1,2 l vody
Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou, zalijeme trochou studené vody a necháme nabobtnat (asi 2 hodiny). Pak uvedeme do varu, přidáme klobásy a uvaříme do měkka (nejrychleji v tlakovém hrnci). Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mouku, připravíme světlou jíšu, zalijeme ji zbytkem vody, rozšleháme a vaříme 20 minut. Přidáme měkkou čočku i s vývarem, klobásy nakrájené na kolečka, rozetřený česnek, sůl, pepř, masox a vaříme ještě 5 minut. Podle chuti můžeme polévku okyselit několika kapkami octa nebo zjemnit jedním decilitrem mléka. Polévku posypeme jemně nakrájenou pažitkou a podáváme.